Frigjørings- og veterandagen 2018

En viktig markering for nasjonen, og minnerik dag for alle våre veteraner.Mange seremonier

Frigjørings- og veterandagen ble markert over hele landet, men hovedarrangementet ble gjennomført på Akershus festning. HM Kong Harald ankom til oppstillingen og medalje-overrekkelsene, som markerte avslutningen på denne flotte vårdagen.

Tradisjonen følges på denne dagen, med flaggheis klokken 08:00 av HMKG, deretter kransenedleggelse på retterstedet., og gudstjeneste i Akershus slotsskirke. Nede på festningen legges det ned krans ved Max Manus statuen, før den større seremonien med kransenedleggelser i Minnelunden. Leder av Utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt holdt en god minnetale.

Etter seremonien i Minnelunden, fikk spesielt inviterte gjester servert lunch på Artilleriloftet, før alle kom på plass på festningsplassen for å se på årets drillprogram til HM Kongens Gardes 3. Gardekompani. Et vel gjennomført program!

Mye å se på festningsplassen. Med strålende vær, hadde man kanskje forventet enda flere mennesker til dette arrangementet, men tatt i betraktning at det var en vanlig arbeidsdag, så var det godt oppmøte. Veteranorganisasjonene, og i særdeleshet «Veteran møter veteran» med Pekka i spissen, markerte seg godt. Kaffe og vafler er alltid populært. Feltkapellet var også godt besøkt (var det pga vaflene?).

Artig var det også å se at Politiet var på plass med egen stand. De har og har tross alt hatt mange politi-tjenestemenn i internasjonale operasjoner opp gjennom tidene. Utstillingen av diverse militære og kjente militære kjøretøy fra «Historiske Militære Kjøretøyers Forening» var til glede for både store og små.

Også i år mottok vi en stor gjeng veteraner som hadde syklet fra Bæreia Veteransenter. Her var det flest vanlige sykler, men også noen trehjulinger. Noen av de syklende veteranene har fysiske og psykiske skader etter sin tjeneste, og det gjør deltagelsen enda mer imponerende.

Hans Majestet Kong Harald ankom festningsplassen til hovedseremonien på slutten av dagen. Etter en rask overflyging av fire F-16 fly, og avspilling av «Ja, vi elsker», inspiserte Kong Harald den oppstilte honnøravdelingen, før han bekranset Nasjonalmonumentet. Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen holdt sin tale med et tilbakeblikk. Harald Stanghelle hadde gleden av å holde veteranenes tale. Han har tjenestegjort i UNIFIL. Årets soldat-tale var det kaptein Thea Charlotte Andersen som holdt. Vel talt fra alle.

Selve medaljeseremonien gikk stramt og korrekt for seg. Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen delte ut følgende medaljer:

Forsvarets medalje for edel dåd ble tildelt Jan Ivar Hoff UNMISS 2014, Sør Sudan

Forsvarets innsatsmedalje m/rosett ble tildelt Håvard B. Bakken ISAF 2009 Afghanistan

Forsvarets innsatsmedalje ble tildelt:

  • Kjell Edgard Ruud UNIFIL 1978 (Post Mortem), Libanon
  • Svein Halvor Danielsen UNIFIL 1978, Libanon
  • Kjell Hans Martinsen UNIFIL 1978, Libanon
  • Bjørn Olav Trønnes UNIFIL 1980, Libanon
  • Gjermund Hagesæter UNIFIL 1980, Libanon
  • Frode Staurset UNMIS 2011, Sudan   

Etter avspillingen av «Fedrelandssalmen», ble Kong Harald takket og ønsket vel hjem av Stortingspresidenten, forsvarsministeren, forsvarssjefen og kommandanten på Akershus festning. En flott dag, og en verdig markering!