Hjelp vi skal ha barn!

Alt du trenger å vite som gravid i Forsvaret.Dine rettigheter og muligheter

Dette er en side hvor vi har samlet relevant informasjon til deg som er gravid ansatt, og til deg som har en gravid medarbeider i Forsvaret. 

Vi har vært i kontakt med gravide ansatte som opplever mye usikkerhet rundt lønn, stilling, tilrettelegging og videre karrière. Dette er bakgrunnen for at vi har laget siden. 

Vi har hørt om at kvinner blir plassert på skrog som ikke seiler, i stillinger som ikke gjenspeiler kvinnens kompetansenivå, inntekter som raser og kvinner som får beskjed om at karrièren er ødelagt. Mange opplever å stå alene i en i utgangspunktet sårbar situasjon, og må være sin egen personelloffiser i søken om en givende stilling underveis i svangerskapet.

Ved å opplyse om plikter og rettigheter i forbindelse med graviditet i Forsvaret, håper vi at den gravide blir behandlet i henhold til regelverk, fornuft og selvfølgelig med respekt.

Vi har samlet regelverk fra arbeidsmiljøloven (AML), Hovedtariffavtalen (HTA), Arbeidstidsavtale for Forsvaret (AFT) og Statens personalhåndbok (SPH).

Spørsmål og svar

Forsvarets bedrifthelsetjeneste

Humpete turer i Forsvarets kjøretøy og fartøy, nærkamptrening, skyting, klatring i høyden, lange øvelser uten nok søvn og mat, eller bare manglende muligheter for pause og hvile. Dette er noe av det som frarådes gravide i tjeneste.

Forsvarets bedriftshelsetjeneste (FBHT) sin rødliste beskriver hvilke eksponeringer en kvinne ikke skal bli eksponert for før, underveis og etter et svangerskap.

Har du en gravid medarbeider, eller er du den gravide medarbeideren så anbefaler vi dere til å ta kontakt med Forsvarets bedriftshelsetjeneste, for å gjøre en individuell vurdering av stillingen og eventuelle risikable arbeidsoppgaver. 

Rødlisten til FBHT finner du hvis du er innlogget eller på Forsvarets intranettside. Der finner du i tillegg kontaktinformasjon til FBHT.

Logg inn for å lese mer om hvordan du kan få hjelp av våre tillitsvalgte, samt få tilgang til Forsvarets bedrifthelsetjenesten sin Rødliste.

For å lese denne artikkelen må du være logget inn

Logg InnBli medlem